Prikbord van Cultuur in Lingewaard

Ontdek de 2 oproepen van je buren

Aangeboden
Meedoen

Mooiste Fort van Nederland

Het winnende en unieke Fort Pannerden wordt ook wel de kraan van Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies genoemd. Het fort in Doornenburg (Gemeente Lingewaard) ligt verborgen onder een dak van aarde, telt vijf verdiepingen, en ligt strategisch op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Dit meest oostelijk gelegen fort van de Hollandse Waterlinies, waakte over het water van de Rijn, zodat het onbelemmerd naar het gebied van de Hollandse Waterlinie kon stromen via het Pannerdensch Kanaal. De beschikbaarheid van rivierwater was immers cruciaal om de linie in werking te stellen volgens het principe van inundatie; land onder water zetten om de vijand op afstand te houden. Te diep om doorheen te gaan met man, paard en wagen en te ondiep om het met een boot te trotseren. Van Muiden tot de Biesbosch kon in de periode van 1815- 1945, een gebied van 125 km lang en 6 km breed onder water worden gezet.

Zo’n 300 soldaten waren in de tijd van de Eerste Wereldoorlog gelegerd in het fort. Daarna werd het stil, totdat in 1939 het fort weer in staat van paraatheid werd gebracht. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 de grens overstaken, dreigden bombardementen. Snelle overgave was onvermijdelijk. Tijdens de Koude Oorlog werd op het dak van het fort het luchtruim afgezocht naar mogelijk naderende Russische vliegtuigen. Daarna raakte het fort in verval. Nadat van 2000 t/m 2006 het fort het thuis werd van avonturiers en krakers, is het fort gerestaureerd en ingericht als interactief museum midden in het rivierenlandschap.

Aangeboden
Meedoen

Cursusaanbod 2023 - 2024

Ons cursusaanbod met startdata voor 2023-2024 is bekend. Bezoek onze website of kom langs op de Uitmarkt Bemmel 2 september stand 6 en 7.

Zoom