De Dag van de Bemmelse Vlag

non-profit organisatie
Wonen
In het jaar 1178 schonk 9 april Godfried van Rhenen (bisschop van het Sticht Utrecht) het dorp genaamd “Bemele juxta Noviomagus” (“Bemmel tegenover Nijmegen”) aan zijn dochter Heilwig. In 1978 vierde Bemmel het 800-jarig bestaan.

Het is lastig om de datum waarop deze dag in dat jaar viel, exact vast te stellen: tot aan het jaar 1583 werd de Juliaanse kalender gehanteerd, daarna werd de Gregoriaanse kalender ingevoerd. Het zou dus 9 óf 16 april moeten worden.

Bij de voorbereidingen voor het feest Bemmel 800 stond de gemeentelijke werkgroep in 1977 voor het dilemma welke datum te kiezen. Men heeft toen de knoop doorgehakt en gekozen voor 9 april als officiële stichtingsdatum. Hierop zijn alle vieringen en festiviteiten in het jubileumjaar 1978 vervolgens gebaseerd. 

In 2028 bestaat Bemmel 850 jaar en dat kan niet ongemerkt voorbij gaan. Daarom is 9 april sinds 2022 omgedoopt tot "De Dag van de Bemmelse Vlag".

Op die dag hangt iedere Bemmelaar de hele dag de Bemmelse vlag uit. Bemmelaren die de vlag nog niet in bezit hebben kunnen deze eenvoudig online bestellen bij ESKA Bemmel.

Wie

Jongeren
Volwassenen
Senioren

Meer informatie

Contact

Neem contact op met Hans:

Hans Gradussen
Contactpersoon
-4