Nieuws uit Cultuur in Lingewaard

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Duurzaamheid

Energieregeling voor cultuur- en sport

Energieregeling sport en cultuur 2023

De stijgende energiekosten brengen het voortbestaan van cultuur- en sportverenigingen en -stichtingen in gevaar. De overheid werkt aan regelingen om huishoudens en (maatschappelijke) organisaties te helpen. Voor verenigingen en stichtingen worden in april 2023 de eerste regelingen verwacht. De gemeente Lingewaard wil hier niet op wachten en komt daarom vanaf 1 januari 2023 met een eigen regeling.

Regeling Lingewaard

De regeling zorgt voor een tegemoetkoming in de energiekosten voor het eerste kwartaal van 2023. Alleen Lingewaardse cultuur- en sportverenigingen komen in aanmerking. Er zijn hierbij drie groepen: ontmoetingscentra/dorpshuizen, binnensportverenigingen en overige maatschappelijke (sport)accommodaties. Voor elke groep geldt een andere berekening van de tegemoetkoming.

Aanvragen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 tot 1 april 2023 kan de tegemoetkoming aangevraagd worden, via www.lingewaard.nl/energieregeling. Alle aanvragen worden vóór 1 juni 2023 afgehandeld. Op de website staat ook hoe de tegemoetkoming berekend wordt, wat de voorwaarden zijn en wie er in aanmerking komen.

Heeft u vragen over deze regeling?

Dan kunt u contact opnemen met het team Openbare Ruimte en Vastgoed door te mailen naar vastgoed@lingewaard.nl of te bellen naar 026-3260111.

Cultuur

Meet and Greet Sports and Culture

Saturday 3 december between 14u and 16u there will be the possibility for people to meet with local sports- and cultural ogranizations. This will be at 't Zilverhuus and The Brink Huissen (Wagenweg 12D, Huissen). It is possible to try out and ask questions about the possibitlities to join sport or cultural activitties in Lingewaard.

Cultuur

Kick off Sjors Sportief en Creatief

Sjors Sportief en Sjors Creatief voor de negende keer van start!

Goed nieuws voor de basisschoolleerlingen in de gemeente Lingewaard. Ze kunnen ook dit schooljaar weer ruim vijftig sport- en cultuuractiviteiten ontdekken, vaak gratis. Het is het negende schooljaar op een rij dat de gemeente Lingewaard het succesvolle sport- en cultuurstimuleringsproject aanbiedt. Wordt het badminton, turnen of gaat je kind liever schilderen? Ontdek vrijblijvend wat het beste bij je kind past.

 

Kennismaken met sport en cultuur

Sjors Sportief en Sjors Creatief zijn een initiatief van de gemeente Lingewaard in samenwerking met de regionale sportverenigingen, cultuurorganisaties en andere activiteitenaanbieders. Rosanne de Groot, sport- & cultuurcoach van Stichting Welzijn Lingewaard: “Als gemeente vinden we het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen kennismaken met sport en cultuur. Zónder dat ze daarbij meteen lid hoeven te worden.”

Inschrijven voor activiteiten

De kick off was woensdag 6 oktober en inmiddels hebben alle leerlingen van Lingewaardse basisscholen een boekje mee naar huis genomen. Kijk voor het actuele aanbod en inschrijven op www.sjorssportief.nl.

Ook een boekje ontvangen?

Woont je kind in Lingwaard en heeft het geen boekje ontvangen, omdat het bijvoorbeeld niet in Lingewaard naar school gaat? Kom dan een gratis boekje halen Bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9, Bemmel (tussen 10.00 en 16.00u)

Ook aanbieders die een extra boekje voor eigen gebruik willen mogen deze ophalen.

Cultuur

Doldwaze Deurdweilers Dag

Op zaterdag 12 november organiseren De Deurdweilers de 'Doldwaze Deurdweilers Dag'. Deze avond wordt een sfeervolle muzikale avond met als thema “De Alleskunner Angeren”. Het is een parodie op het televisieprogramma “De Alleskunner”. Het wordt een gezellige avond waarbij men door middel van korte spelletjes tegen elkaar zullen strijden om de titel ‘De Alleskunner Angeren’.

Houd jij wel van een spelletje en lijkt het je leuk om mee te doen en te strijden om de titel ´De Alleskunner Angeren´? Geef je dan in een duo op door een e-mail te sturen naar dealleskunnerangeren@gmail.com. Vermeld hierbij jullie namen en leeftijd (geschikt voor alle leeftijden). Aanmelden kan tot en met 29 oktober.

Daarnaast zal ook de uitreiking van de ‘Gouden Duim’ weer plaatsvinden! Dit is een prijs voor de Angerse vrijwilliger van het jaar, als waardering voor al het werk dat hij of zij doet voor zijn of haar vereniging of de Angerse samenleving. We vragen aan jullie om zoveel mogelijk leden van elke vereniging, stichting of organisatie in Angeren om een vrijwilliger voor de Gouden Duim te nomineren. Overigens is het natuurlijk ook mogelijk iemand te nomineren die gewoonweg veel betekent voor Angeren. 

Nomineren doe je zo: stuur de nominatie inclusief een motivatie vóór 28 oktober 2022 op via het formulier op: http://www.deurdweilers.nl/goudenduim of via goudenduim@deurdweilers.nl. 

Iedereen is van harte uitgenodigd om deze gezellige avond bij te wonen op 12 november om 20:00 in het Dorpshuis van Angeren. De entree is gratis. 

Cultuur

UIT in Bemmel Markt een succes!

De UIT in Bemmel Markt op zaterdag 3 september voldeed aan alle verwachtingen zo luidt de algemene opinie. Wat een goede samenwerking tussen de culturele sector, de 5 basisscholen en ondernemersvereniging Beleef Bemmel.

De UIT in Bemmel Markt was de aftrap van de CulTOUR, die nog 4 andere kernen van Lingewaard aandoet, te beginnen in Huissen in oktober. Daarna volgen Gendt, Doornenburg en Angeren. De CulTOUR is mede mogelijk gemaakt door Covid gelden die van de overheid zijn ontvangen. Wethouder Slob opende het evenement om klokslag 13.00 uur.

Maar liefst 14 optredens op De Markt en in de TheaterKerk, 16 Bemmelse kunstenaars die exposeerden in diezelfde TheaterKerk en 25 kunstwerken gemaakt  door leerlingen van alle basisscholen onder leiding van Clink (voorheen De Open Academie), tentoongesteld in evenzovele etalages of winkels. En dan nog een vijftiental informatieve marktkramen/stands waarin verenigingen en stichtingen op cultureel gebied zich konden presenteren.

De belangstelling was groot en de sfeer ontspannen, zowel op De Markt als in de TheaterKerk. Het programma was zeer gevarieerd en voor jong en oud was er wat te beleven.

De UIT in Bemmel Markt werd ‘s avonds afgesloten met een gratis concert in de TheaterKerk van Men in Black, een 10 koppige soul-,funk-,disco- en rockband uit Nijmegen. Door ruim 150 bezoekers werd er gedanst tot in de kleine uurtjes.

Cultuur

Cultour Lingewaard & Bemmel UIT!

De CulTOUR door Lingewaard gaat op 3 september van start met de 'UIT in Bemmel Markt'. De aftrap van een reeks van 5 culturele evenementen om de Lingewaardse kernen met cultuur te overspoelen. Dit is mogelijk gemaakt door een eenmalige mooie bijdrage van de gemeente, die Stichting TOP, de Bibliotheek en De Open Academie (m.i.v. september Clink!), allen lid van Cultureel Platform Lingewaard, gevraagd heeft de organisatie op zich te nemen.

Programma 3 September:

* 13.00 uur Opening

* Twee podia op de markt

* Optredens van muzikanten, muziekgroepen, koren en dansscholen

* Expositie van 16 kunstenaars in de Theaterkerk

* Kunstroute door het centrum met kunstwerken in de etalages, gemaakt door leerlingen van de Bemmelse scholen i.s.m. kunstvakdocenten en ondernemersvereniging ‘Beleef Bemmel’

* Gezelligheid met marktkramen in het centrum

* Avondprogramma in de Theaterkerk: Men in Black

Voor Huissen staat de culTOURdag op 15 oktober in het teken van de Kinderboekenweek en groene activiteiten, Theater Troef zal hierbij betrokken zijn. In Gendt zijn er mooie plannen voor een concert in Providentia door de Gendtse basisscholen en muzikanten van de muziekverenigingen St. Sebastianus en St. Caecelia. Het programma voor Doornenburg/ Haalderen/Angeren is nog in ontwikkeling.

Cultuur

Hackshield zomerchallange

De zomer is begonnen, de vakantie komt eraan en cybercriminelen… die pakken hun kans. Ook in de zomer. Daarom hebben we jou nodig, Cyber Agent (8-12 jaar)!

Wil jij via een spannende game alles leren over veilig internetten? En daarna jezelf en je omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar? Dan zoeken we jou!

Ga snel naar www.joinhackshield.nl/zomervakantie en ga de speciale zomerchallenge aan. Zo hebben cybercriminelen bij jou geen kans en hou jij jezelf en je (vakantie)omgeving veilig. We rekenen op je! 

Cultuur

Preview programma 2022-2023

Bekijk een preview van ons programma van het komend jaar op Facebook of Instagram!

Kaarten zijn beschikbaar vanaf 23 augustus!

Cultuur

Kersenfeest Gendt 24 t/m 26 juni 2022!

KERSENFEEST GENDT: VOLOP VERMAAK VOOR JONG EN OUD

Aankomend weekend is het zover! Het kersenfeest in Gendt. Vroeger werd de kersenoogst gevierd. Nu is het een 3-daags evenement met elke dag een verrassend programma en in de avond een feestelijke afsluiting in de feesttent. Een feest voor jong en oud.

Dit jaar heeft het kersenfeest zijn eigen app gekregen! Hierin is alle informatie rondom het kersenfeest te vinden. Van plattegrond en programma tot aan de nieuwsupdates en sponsoren. De app is zowel voor Android en Apple beschikbaar.

De vrijdag begint met het Lunapark, een kermis voor plezier en vertier. Op het BeachXXL terrein bij WeDoCare in de Dorpstraat zijn kinderactiviteiten georganiseerd. Om 19.30 uur is daar ook de officiële opening van het Kersenfeest. Tijdens de opening zal bekend worden wie dit jaar het kersentrio vormen! In de avond wordt de eerste dag afgesloten in de feesttent met Anderkovver en Henk Wijngaard.

Zaterdag is een gezellig drukke dag met verschillende activiteiten. Voor de vroege ochtend staat een viswedstrijd op het programma en gaat het welbekende BeachXXL-volleybaltoernooi van start. Gedurende de dag is in de Dorpstraat een braderie, verzorgen lokale sportverenigingen demo’s en een Kidz Funpark. Dit zijn leuke activiteiten voor de jongere bezoekers en gratis toegankelijk. Middels een stempelkaart (welke ter plaatse verkrijgbaar is) maak je zelf kans op een gratis bolletje ijs. Of laat je hersens kraken tijdens de gezellige pubquiz in de Provendentia. In de feesttent zal Q-Music the party de feesttent onveilig maken met onder andere het foute uur!

Zondag is de dag van de triatlon, met een parcours dat groot gedeelte van Gendt doorkruist. In o.a. de app staat alle informatie, zodat u een mooi plekje langs de route kunt uitzoeken. Daarnaast ook dag twee van het BeachXXL-volleybaltoernooi en de braderie met verschillende terrassen, activiteiten, lunapark en het springkussenfestival. Coverband HIKE komt ‘s avonds in de feesttent het weekend afsluiten.

Cultuur

Cultuurnota Lingewaard ter inzage

De Cultuurnota van Lingewaard is in te zien bij de 'i' van informatie voor ieder die dat interessant vind.

Beleidsmedewerker Marieke Prinssen van cultuur heeft hard gewerkt om deze vorm te geven en met input van het Cultureel platform is deze tot stand gekomen.

In de nota staan de planen vanaf 2022 en verder. Wil je meepraten en denken? Dat kan neem dan contact op met het Cultureel platform door te mailen of bellen naar Rosanne de Groot, Sport en Cultuurcoach, tel. 06-13966204 of r.degroot@swlingewaard.nl

Cultuur

Kasteel Doornenburg heeft audiotours!

Op vrijdag 1 april lanceerde kasteel Doornenburg een tweetal spiksplinternieuwe audiotours. Een buitentour en een binnentour. In beide tours maakt de luisteraar kennis met de bijzondere bewoners en gebeurtenissen van het kasteel. Waarom staat het kasteel juist op deze plek? Hoe is het gebouwd? Wie werkte er op het land? Wie woonden er in het kasteel en hoe zag hun leven eruit? Je ontdekt het allemaal in onze audiotours!

Bijzonder aan deze tours is dat de stemmen die je hoort zijn ingesproken door onze eigen vrijwilligers. Kom luisteren!

Cultuur

Nieuwsbrief Het Nieuw Betuws Kamerkoor

Een nieuwe zomer, een nieuw geluid

Er staat een nieuw concert op de horizon: het midzomerconcert op zondagmiddag 26 juni. De teleurstelling van het op het laatste moment door coronamaatregelen afgelaste kerstconcert is verwerkt. Er wordt met veel enthousiasme gerepeteerd voor het nieuwe concert. ‘Spirit of harmony inspires us today’ is een tekst uit één van de liederen. Het geeft perfect weer hoe wij als koor ons voelen.

De werktitel is vooralsnog ‘Madrigal of Joy’, naar één van de stukken geschreven door Linda Spevacek. Laat u ook betoveren door het wonderschone ’Northern Lights’ van Ola Gjeilo, een juweel voor het oor (zoals het Noorderlicht dat is voor het oog). En sta met ons stil bij ‘The Discovery of Penicillin’ uit ‘Five days that Changed the World’ van Bob Chilcott. Chilcott schreef dit concert als ode aan de vindingrijkheid van de mens. Wij denken hierbij natuurlijk aan de ontwikkelaars van de corona vaccins.

Het levendige ‘Madrigal’ van Gabriel Fauré kan hier niet onvermeld blijven. Maar er is natuurlijk meer.

 

Misschien wordt het een High Tea concert! Plannen daarvoor zijn in de maak. De uitvoering zal zijn in een voor het koor nieuwe zaal met goede ventilatie en uitstekende voorzieningen.

Belangstelling voor ons koor?

In de lokale pers stond een leuk stukje van één van onze leden. Wij geven dat graag hieronder weer:

Hans de Koning is in 2019 als tenor bij Het Nieuw Betuws Kamerkoor (HNBK) gaan zingen: “Muziek heeft in mijn familie altijd een grote rol gespeeld. Mijn vader is zijn hele leven koorzanger geweest. Ik ben opgegroeid tussen de piano en het orgel, muziek en zingen zit in mijn bloed. Het ontspant me en is daarom een prachtige tegenhanger voor mijn intensieve beroep als ontwerper en bouwer.”

“De prachtige stukken die het koor in de loop van de jaren heeft uitgevoerd en de sfeer in het koor spreken me erg aan. In 2019 had het koor een groot Requiemconcert gepland waar ik meteen aan mee mocht doen, dat was een geweldige ervaring. Het zingen geeft me zoveel voldoening dat ik zanglessen heb genomen, het bloed kruipt waar het niet gaan kan…”

“Het is heel erg jammer dat we door de corona-perikelen na 2019 geen concerten meer konden geven, maar er gloort weer licht in de duisternis. We gaan een concert voor de zomer voorbereiden! Het programma voor dit concert ziet er prachtig uit.

Houd je van zingen, dan kan ik alleen maar zeggen: meld je aan en zing mee! Vooral bassen, alten en hoge sopranen zijn meer dan welkom”.

Tot zover het krantenberichtje. Wij zouden het natuurlijk fijn vinden als u dit onder de aandacht van mensen zou willen brengen waarvan u weet dat ze er wel eens over denken om me te doen met een koor.

Het Nieuw Betuws Kamerkoor is een gemengd koor dat hoogwaardige koormuziek uit alle tijden en stijlperioden brengt, zowel a capella als met solisten en orkest.

Ga naar www.nieuwbetuwskamerkoor.nl voor meer informatie.

Website

Hebt u onze nieuwe website al bezocht (www.nieuwbetuwskamerkoor.nl)?

 

 

Het Bestuur van Het Nieuw Betuws Kamerkoor.

 

Cultuur

Gastgezinnen gezocht !

Als gastgezin neemt u twee (of meerdere) Zwitserse muzikanten in huis. U zult zowel de verschillen als overeenkomsten tussen beide culturen leren kennen. Hier komen vaak langdurige vriendschappen uit voort. Als gastgezin zorgt u op vrijwillige basis voor een goede slaapplek en een aantal keren ontbijt e/o lunch/avondeten. Het is voor ons onmogelijk om een Zwitserse Week te organiseren zonder de steun van gastgezinnen.

Indien u belangstelling heeft neem dan contact met ons op of kijk voor meer informatie op onze website.

www.zwitserseweek.eu

Zoom